Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

"Smaken är speciell"

Publicerat torsdag 29 oktober 2009 kl 01.00

Rätt svar i tävlingen vecka 43 var makrill. Grattis till Olle Antonsson i Stockholm, som vinner boken All världens brunch av Roland Persson.

Så här löd formuleringen:
Råvaran blir mellan 30 och 65 cm lång. Den kan väga upp till 3,5 kilo och bli 20 år gammal. Den finns vid Nordamerikas kust, i Nordsjön, Medelhavet och Svarta havet. Råvaran går ner på djupare vatten på vintern och leker vid kusterna i juni och juli. Råvaran är en snabbsimmare med starka och vackra färger. Den lever i stim.
Den är en omtyckt svensk matfisk, fram för allt på vår och sommar. Köttet är rikt få fett, protein och vitaminer. Smaken är kraftig och speciell. Råvaran är också omtyckt som konserv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".