Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

"Viktig och central i vår matlagning"

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 15.02
1 av 2
2 av 2

Rätt svar vecka 37 var ko, eller nötkött. Grattis till Fredrik Blid som gissade rätt och vinner kokboken Gårdarnas mat av Maximilian Lundin.

Så här löd frågan:
Denna råvara är stor. Det här med namn på råvaran är lite rörigt och svårt att förstå sig på, fast jag tror aldrig att det får till följd att det råder något tvivel om vad vi äter. Det här är en mycket viktig råvara, central i vår matlagning på många olika sätt. Åtskilliga saker som vi stoppar i oss, närmast dagligen, har sitt ursprung här. Jag tror att många stoppar i sig produkter som kommer från denna råvara faktiskt dagligen, flera gånger om dagen.
Processat på olika sätt, tillagat på alla upptänkliga sätt och till och med i undantagsfall rått. Detta är både vardagsmat och lyxmat. Detta är frukost, lunch middag och kvällsmat. Men det är också en mycket omdiskuterad råvara som en del bojkottar helt eller delvis. Råvaran används också till produktion till annat än mat och domesticerades redan på stenåldern.
 

"Råvaran omnämns i en julvisa"

Rätts svar vecka 36 var russin. Grattis till Tugomis Jovanovic som gissade rätt och vinner boken Meze Maritime.

Så här löd frågan:
Råvaran är liten men naggande god och den finns i olika varianter. Den ljusare har ett annat namn, precis som de små också har ett annat namn. Råvaran produceras i södra och östra Europa, i östra Medelhavet, i södra, mellan och norra Amerika, i Irak, Iran, Pakistan, Indien Afghanistan, Kina och Australien. Råvaran är ofta soltorkad. Och en sort omnämns i en julvisa. Råvaran är till dels nyttig och innehåller till exempel antikoxidanter. Den är söt, men inte så vitaminrik som sitt ursprung. Råvaran används bland annat i det arabiska köket, i syditaliensk mat och i östra Medelhavet. Och mycket i bakverk. Att liknas vid råvaran är inte så smickrande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".