Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rödvinskokta päron med citrus och vanilj

Publicerat torsdag 7 januari 2010 kl 08.50

7 januari 2010

1 citron
1 lite större apelsin
6 päron (gärna mogna)
1 flaska rött vin (gärna Cabernet Sauvignon)
100 g strösocker
1 vaniljstång
1 bit hel kanel
2 kryddnejlikor
4 svartpepparkorn

Pressa ur saften ur citronen och blanda med ca 1 liter kallt vatten .
Tvätta apelsinerna och skär av skalet, se till att det vita inte kommer med.
Ta fram en rymlig gryta och häll i vinet, lägg ner apelsinskalet samt alla kryddor. Vaniljstången delas och skrapas ur och läggs ner i vinet, avsluta med sockret.
Koka upp lagen och låt den småputtra i ca 10 minuter.
Under tiden ska päronen skalas, låt stjälken vara kvar, men kärna ur päronen underifrån, det går bra med en urkärnare.
Lägg päronen i citronvattnet tills alla är skalade, då blir de inte missfärgade. Ta upp päronen ur citronvattnet och lägg ner dem i den varma lagen, täck gärna av med smörpapper och låt dem sedan sjuda i ca 20-30 minuter.
Kolla gärna lite då och då om de är mjuka, använd en sticka, den ska lätt gå igenom.
Dra av från värmen och ta försiktigt upp frukterna, lägg dem gärna i en inläggningsburk eller dylikt och häll över lagen, ställ svalt i minst 12 timmar.
Servera med vaniljglass eller vispad vaniljgrädde samt gärna ett knäckflarn.

Obs! jag brukar koka med några blå- eller svarta vinbär, då får man en djupare röd färg, frys gärna in några fläderbär nästa år, de ger en otrolig fin färg i sammanhanget!!

Knäckflarn:
50 g smör
2/3 dl strösocker
½ dl ljus sirap
50 g vetemjöl
1 msk konjak

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och sirap och sjud under omrörning ca 3 minuter.
Dra av kastrullen från värmen och rör ner vetemjölet samt konjaken. Låt svalna. Sätt ugnen på 185°. Ta fram en plåt och klä med bakpapper eller hellre en silikonduk.
Stryk ut ca 1 tsk av flarnsmeten i önskad form, rund eller avlång?? Grädda i nedre delen av ugnen i ca 4-5 minuter eller tills de fått färg. Tag ut och lyft genast av från pappret, låt dem svalna rak eller böjd, gör som du vill.
Kom ihåg att inte placera flarnen för tätt, de flyter ut en aning!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".