Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Annica Tribergs recepttips

Publicerat onsdag 13 januari 2010 kl 14.09

14 januari 2010

Låt gjutjärnspannan stå framme

Damma av den tunga, trogna gjutjärnsstekpannan och gör en variant av tortilla eller frittata av resterna.  Med ett par ägg och en ostkant livar du upp vilket kylskåpsrens som helst. Värm ugnen till 200°. Fräs till exempel lök och paprika i olivolja. Strimla över kvarblivet pålägg (salami, skinka…), även rökt makrill passar. Har du kall, kokt skivad potatis är det gott, liksom broccoli eller bönor. Vispa ihop två ägg per person med en skvätt mjölk (ungefär ett halvt äggskal per ägg), salt och peppar. Slå över smeten och fräs ett par minuter, tills äggsmeten börjar stelnar. Lägg ner ett par skivade tomater, om du har, eller andra grönsaker. Riv över ost och ställ in pannan i ugnen i cirka tio minuter, tills osten bubblar och har fått färg. Akta handtaget när du tar ut pannan, det är varmt! Linda en handduk runt när du serverar, så ingen tar i handtaget av misstag. Är stekpannan så stor att den inte går in i ugnen? Höj temperaturen till max och ställ in stekpannan högt upp i ugnen med luckan på glänt. Passa noga så att ytan inte bränns.

Woka mer

En stor stekpanna eller wok är räddningen många gånger. Vare sig du lagar ett slags Medelhavspytt eller en mer asiatisk wok är grunden densamma: Fräs grönsaker efter vad som finns hemma (zucchini, aubergine, lök, broccoli, svamp, spenat, mangold, sockerärter, paprika…) i olivolja, men inte längre än att de har spänsten kvar. Vänd ner överblivna bitar av kött, kyckling, fisk eller korv i lagom bitar. Krydda med favoritkryddorna: soja och thai chili om du vill gå österut, örtkryddor, vitlök, salt och svartpeppar om du vill hålla dig runt Medelhavet. Smula över fetaost eller hyvla över parmesan, halvera cocktailtomater eller strö över rostade pinjenötter eller solrosfrön. Klart! Pasta, ris eller potatis är ofta överflödigt till.

Belöna kroppen

Efterrätten är på väg att försvinna. Man orkar helt enkelt inte tänka så långt till vardags. Men det är synd av flera skäl. Har du barn är det dels ett bra sätt att få behålla alla kvar vid matbordet en stund till, dels mår faktiskt våra kroppar bra av att bli belönade med något litet sött efter maten. Det kan handla om en frukt, gärna skuren till fruktsallad eller i alla fall delad i bitar. En enkel efterrätt, tillkommen av en slump, är denna: Skiva sockerkaka (gärna lite torr och tråkig) och rosta den i brödrosten. En liten kula glass och en sked frysta, tinade hallon eller andra bär och du får en kanondessert. Även mjuk pepparkaka som rostas smakar underbart, gärna med skivade nektariner och en klick vaniljyoghurt.

Halvkul frukt passar dessutom utmärkt till kräm. Äpple, päron, persika är perfekt, liksom rabarber, jordgubbar och hallon. Halvera, kärna ur och dela i mindre bitar. Koka i lite vatten tills allt är mjukt. Söta med lite socker, smaka och gör en redning av potatismjöl. Kolla rätt mängder på paketet. Vispa ner, sjud hastigt upp och ta bort från värmen innan det börjar koka, annars blir krämen seg. Låt kallna och servera med mjölk.

Koka en chili

Har det gått en tid sedan du så ambitiöst tömde kyl och frys? Då är det kanske dags för en ny storrensning. Denna gång kan en chili con carne kanske passa, den går att variera i oändlighet. Gårdagens köttfärssås gör sig utmärkt med bönor på burk, mer lök och gärna annat grönt. Strunta däremot i de obehagligt söta vita bönorna i tomatsås. Dem har du väl vuxit ifrån? Servera med jasminris som klibbar så där härligt gott.


Chili con carne

Den här rätten, där allt görs i en enda gryta, går att variera i ändlighet, från vilken lök via vilken färs till hur tomaterna ser ut. Men bönor av något slag måste vara med! Hur kryddstark ska en chili vara? Det beror på dig. Chilipulver brukar för övrigt vara en blandning av chilipeppar, kummin, oregano och vitlök. Det ger en mild och ändå krydding smak. Har du inte det hemma, blanda paprikapulver och kajennpeppar och smaka av. Servera sallad och/eller ris till.

Till 4 personer:
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g mager nötfärs
1 burk hela tomater
2 1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
2 krm svartpeppar
en nypa salt
1 burk vita bönor (utan tomatsås) eller kidneybönor
olja att steka i
 
Skala och finhacka lök och vitlök och lägg den åt sidan.
Bryn nötfärsen i lite olja i en stekpanna på medelvärme tills köttet fått färg, cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Skär tomaterna i bitar och lägg dem i pannan. Häll även i tomatspadet från burken, lök, vitlök, vatten, tomatpuré, chilipulver, svartpeppar och salt. Blanda väl. Låt sjuda under lock på låg värme i en halvtimme. Det ska vara gott om vätska i pannan hela tiden.
Skölj bönorna, låt dem rinna av och vänd ner dem i chilin. Rör om ordentligt. Sjud ett par minuter till. Smaka av chilin med salt. Sleva upp den i skålar och servera.
Chili con carne ska vara tjock, men inte stenhård. Tillsätt mer vatten (upp till 1 dl) mot slutet om din chili ser ut att bli för grötig.  Om den verkar för rinnig kokar du utan lock mot slutet, så ångar vätskan av.
Chili som blir över är god att värma och lägga i hårda tacoskal eller mjuka tortillas.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".