Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Hel ugnsstekt isgädda med tomat, vitlök och oliver

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 13.48

21 januari 2010

 Tid: ca 45  minuter  

Ingredienser för 4 port

8   tomater
0,5 flaska vitt vin 
1 tärningar hönsbuljong 
150 gr gröna oliver med kärna 
½ dl olivolja 
100 gr smör 
5 sardellfiléer 
1 vitlök 
1 kruka basilika 
1 gul lök 
salt 
peppar 
1½ kg gädda 

Tillagning:
Börja med att rensa och fjälla gäddan. Krydda den sedan inuti med salt och peppar. Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka löken. Hacka basilikan och dela vitlöken i klyftor. Låt skalet sitta kvar.

Lägg gäddan, löken, vitlöken och sardellerna i en smord ugnssäker form och klicka smöret ovanpå fisken. Slå sedan på olivoljan, strö över basilikan, oliverna och smula över buljongtärningen. Häll sist på vinet. Ställ in gäddan i ugnen och stek den 15 minuter.

Skålla och skala tomaterna, ta ur kärnorna och skär tomatköttet i klyftor. Ta ut fisken, lägg i tomaterna och låt gäddan stå i ugnen ytterligare ca 10 minuter. Ös spadet på fisken då och då. Servera med kokt potatis.

Källa: Tasteline

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".