Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gratinerade gäddqueneller

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 09.26

21 januari 2010

Ingredienser för 4 personer

500 g benfri gäddfilé
2 ägg
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
salt
peppar
muskot

Till gratängsås:
1 sats Mornaysås
riven parmesanost 

Gör så här: 
1. Mal gäddfilén i köttkvarn. Lägg över färsen i en matberedare och ställ den med övriga ingredienser i kylen 30 minuter. Det är viktigt att allt är kallt.

2. Laga

3. Salta färsen och kör in saltet på högsta hastighet i matberedaren. Tillsätt ägg och vitor lite i sänder. Häll till sist sakta grädden i en tunn stråle fortfarande med högsta hastighet på. Krydda med peppar och lite muskot.

4. Stäng av matberedaren och forma små ägg av färsen med hjälp av en våt sked. Koka sakta i saltat vatten.

5. Lägg de kokta quenellerna i en eldfast form, slå över såsen, pudra med Parmesanost och gratinera i ugn 225° tills ytan blivit vackert gyllene.

Receptet kommer från www.systembolaget.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".