Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mornaysås

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 09.33

21 januari 2010

Ingredienser för 4 personer

Grundrecept:
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1-2 msk smör
1/2 tsk salt
peppar

Mornaysås:
3 äggulor

Gör så här Grundrecept:
1. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt smöret och häll i resten av mjölken under omrörning.

2. Koka upp och koka på svag värme ca 4 minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

Mornaysås:
Värm en sats vitsås utan att den börjar koka. Tillsätt 3 äggulor under vispning. Sjud såsen ca 2 minuter. Smaka av med cayennepeppar. Servera till spenatgratinerade ostron, se rubriken "Skaldjur".

En klassisk rätt där denna sås ingår är Sjötunga Walewska. Färskriven parmesanost samt vispade äggvitor kan också tillsättas.

Receptet kommer från www.systembolaget.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".