Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Njallas souvastallrik a´la Peter Käck

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 11.18
1 av 4
Peter Käck, Agneta, Martina och, Jörgen Jonsson. En kvartett som tror mycket på, Samehusprojektet i, Idre
2 av 4
Samegården med Restaurang Njalla i Idre by.
3 av 4
Samernas nationalrätt Souvas, tillagad av Peter Käck.
4 av 4
Peter Käck, kock vid restaurang Njalla i Idre.

28 januari 2010

400 g suovas (Kallrökt reninnanlår)
4 dl grädde
2 dl mjölk
10 g köttbuljong eller viltfond
4 msk ödvin
2 msk rostad kvannefrö eller 2 msk finhackad färsk timjan
800 g mandelpotatis
1½ dl hemkokt lingonsylt

Suovasen skäres i skivor, steks lätt på båda sidorna. Tillsätt grädden och mjölken och koka upp detta. Tillsätter man köttbuljong alt viltfond, kvannen och rödvinet och koka allt snabbt i cirka 2 minuter. Detta äter man tillsammans med rostad eller kokt mandelpotatis, en liten krispig sallad och hemkokt lingonsylt.

Hemkokt lingonsylt

1 kg färska eller frysta lingon
½ kg socker

Koka samman lingon och socker i ca 20 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".