Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Chokladbiskvier

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 11.27

28 januari 2010

Favorit ur Lyxkväll

Du behöver:
275 g mandelmassa
1 ½ dl strösocker
2 äggvitor

Fyllning:
250 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
3 msk rom, konjak eller likör (Cointreau)

Garnering:
150 g mörk blockchoklad
20 g kokosfett

Så här gör du:
Finfördela eller riv mandelmassan. Tillsätt sockret och äggvitorna och vispa till en pösig smet. Spritsa eller klicka ut smeten till små runda kakor (ca 4 cm i diameter) på bakplåtspapper. Låt de stå på plåten i ca 30 minuter (rumstemperatur). Grädda dem i ugnen, 175 grader i 15-20 minuter. När de är klara i ugnen, låt dem kallna.
Gör fyllningen: Rör ihop matfettet, florsockret och vaniljsockret. Tillsätt äggulorna, ett i taget, smaksätt krämen med rom, konjak eller likör.
Lossa mandelbottnarna från plåten och bred krämen på kakornas platta sida, forma krämen med en bordskniv, så att det blir en rundning. Ställ kakorna kallt en stund 30 minuter (kylskåp) eller 15 minuter (frys).
Smält chokladen och kokosfettet i en skål, i vattenbad, i en kastrull med kokande vatten. Ta fram kakorna och doppa krämsidan på kakorna i chokladen (2 gånger, låt chokladen stelna emellan). Nu är de klara att serveras eller frysas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".