Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Februaris vårviner

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 11.43
Foto: Christine Olsson / Scanpix

Den första februari anländer an laddning vårviner på Systemet, och Karsten Thurfjell, Menys vinprovare från Kulturredaktionen har bland annat nya skaldjursviner att rekommendera.

Systembolaget har ett nytt lanseringssystem som sjösätts nu på måndag, med allt vad det innebär av förklaringar. Många av er har väl ett visst hum om att man under de senaste åren släppt så kallade strategiska lanseringar i april och oktober, med drycker som man vill satsa på, och för att de ska kunna etablera sig finns de garanterat till försäljning under ett år. Resten av året har det släppts så kallade tillfälliga lanseringar, drycker man köpt in i mindre partier, som inte fylls på när de sålt slut.

Det har varit den senaste modellen för att balansera mellan tillgång och efterfrågan, och som alla monopolmodeller har den både för- och nackdelar. Tydligast uttrycks nackdelarna i snopna kunder som fattat tycke för ett tillfälligt vin som snabbt sålt slut.

Så nu gör man det lite annorlunda igen. De strategiska lanseringarna kommer att finnas kvar, liksom de exklusivare tillfälligheterna, men de kompletteras av särskilda säsongslanseringar, drycker som passar bra till årstidens mat, och som fylls på beroende på efterfrågan under våren. Vi får väl se hur det fungerar. För den konsument som gillar att ha sina favoritviner att återkomma till, så gäller det alltså som förut att hålla sig till populära favoriter som inte riskerar att falla ur.

Nå, det intressanta med de nya säsongslanseringarna är att de går lite mer på smak. De följer mer långtgående smaktrender, men har också valts för att passa till det vi känner för att stoppa i oss just under vårsäsongen. Och det är ju en brytningens tid, med massor av olika väderlägen, inte minst med årets ovanligt rejäla vinter.

Därför innehåller nyheterna olika vårpräglade temagrupper. De vita vinerna är av huvudsakligen två typer: friska syrliga fisk- och skaldjursviner, lämpligt nog i dag, och så en grupp vi skulle kunna kalla ”vita viner med attityd”, en växande kategori med lite bredd och kraft i munnen samt egen karaktär, av druvsorterna eller växtplatserna, och bara ett fåtal med kraftiga ektoner, som väl kanske mer hör sommaren till.

Månadens skaldjursvin

är ett kul och lite udda skaldjursvin, även det med attityd, chilenska Vistamar Sepia Reserva Sauvignon Blanc Riesling 2009, en sällan sedd druvkombo från det svala havsnära Casablanca. Man får både den lite gräsiga krusbärsaromen från Sauvignonen och Rieslingens mer persikolika fruktighet, en rejält frisk syra på tungan och aningen eldig finish, vilket ger vinet bra allroundegenskaper som passar till både färska och tillagade skaldjur, med krämiga såser, eller i sallader. 69 kronor tar man för Vistamar Sepia Reserva Sauvignon Blanc Riesling som har nummer 95775.

Mer klassiskt, i alla fall för spanska skaldjursvänner är Ruedavinet Viña Morejona Verdejo 2008. Här i Sverige börjar vi så smått få upp ögonen för norra Spaniens skaldjursviner, och det här är som sig bör friskt och örtigt, också med gräsiga drag, fast inte så skarpt i syran, och generöst på tungan. Så även Viña Morejona Verdejo passar till de flesta skaldjursanrättningar. Priset 88 kronor, och numret 96201.

Längre upp på prisskalan följer sedan flera utmärkta skaldjursviner, inte minst av Riesling, som tyska Schlossböckelheimer Kupfergrube Riesling Trocken 2008 från slottet Niederhausen-Schlossböckelheim i Nahe, om ni nu känner för att anteckna det. Kul är det i alla fall att säga, 109 kronor kostar det, doften är som midsommarblomster och numret kanske enklare att memorera, 95781.

Många av det andra skaldjursvinerna är annars småpartier av den tillfälliga sorten, och jag listar förstås några fler här nedan.

Månadens vita med attityd

med lite yvigare, blommiga aromer, som ibland kanske mer lämpar sig som aperitif eller mingelvin, men också till blandad lite kryddig men lättare mat är spanska Q-rious Viura Muscat Chardonnay, också en lite oväntad druvblandning från Navarra. Den neutrala Viura, den något mindre neutrala Chardonnay, och så den blommiga Muscat som krydda, alla gjorda i en sval och frisk stil med en aromatisk twist som piggar upp. 59 kronor för lättsamma Q-rious Viura Muscat Chardonnay med nummer 95839.

Den röda sidans tema är den lätta fruktiga, ibland bäriga stilen, med Pinot Noir som centraldruva. Det här är en typ av viner jag gärna propagerar för, när de är bra, för det är inte alltid fallet, men ju mer jag håller på med det här, desto mer övertygad blir jag om att dom bästa måltidsdryckerna påtagligt ofta återfinns bland dom viner som imponerar minst på provningarna. Lite hårddraget, kanske, men det är i mötet med maten som vinerna börjar agera, som studsmattor eller körsångare. Det är många gånger som det där som fascinerade så mycket på en vinprovning inte alls fungerar i mötet med maten, och lika ofta som maten plötsligt lyfter fram en helt ny fascinerande aspekt av ett vin.

Och just med lättare röda viner blir smakpaletterna tydligare, just för att munnen inte fylls till brädden av tanniner, hårt extraherad frukt och eldig alkohol, smakkomponenter som sällan motsvaras i maten. Visst kan man längta efter sydligt sträv värme när kylan inte släpper sitt tag, men när vårvindarna sedan blåser grus i ögonen, då vill i alla jag skölja rent med nåt lätt.

Månadens lätta röda vårvin

Bland flera bra pinot noirer väljer jag en kompromiss för vårvintern, chilenska Oveja Negra Reserva Pinot Noir 2008, ett svart får från ganska nystartade VIA Wines i Maule. Det är en modern publikanpassad Pinot kan man väl säga, relativt fyllig och rund i frukten, men med distinkt, lätt jordgubbstonad druvkaraktär och bra balanserad syra, en bra match till dom flesta anrättningar man kan tänka sig så här års på kyckling, lamm, fläskkött och kalv. Eller lax i ugn – en höjdare till Pinot Noir, med riven ingefära över. Mums! 79 kronor för Oveja Negra Reserva Pinot Noir med nummer 95764.

Och som sagt, det blir väl barmark så småningom, picknickväder säkert också, och röda lagom gräsiga Loireviner på druvan Cabernet Franc till den medhavda plockmaten. Det kommer en jättebra Chinon för 105 kronor, men jag pekar också gärna på den billigare La Clotière 2008 från Anjous mer skifferpräglade jordar, inte ekologiskt men odlat utan bekämpningsmedel. Det är ganska lätt med markant syra, och det nyper ordentligt kring tungan, men det är rikhaltigt med örtiga skikt kring den aningen hallonpräglade frukten, och så fort man får mat i mun växer det i intressanta konstellationer. La Clotière från Loire kostar 75 kronor och har nummer 95776, och som sagt, mer vårliga viner på hemsidan.

Vitt

95839 Q-rious Viura Muscat Chardonnay 2009, Navarra, Spanien 59:-

95775 Vistamar Sepia Reserva Sauvignon Blanc Riesling 2009, Casablanca, Chile 69:-

96201 Viña Morejona Verdejo 2008, Rueda, Spanien 88:-

95781 Schlossböckelheimer Kupfergrube Riesling Trocken 2008, Nahe, Tyskland 109:-

Rött

95764 Oveja Negra Reserva Pinot Noir 2008, Maule, Chile 79:-

95776 La Clotière 2008, Anjou, Loire, Frankrike 75:-

95793 Chinon Les Gravinières 2008, Loire, Frankrike 105:-

Fler bra vita

95797 Neiss Riesling & Gewürztraminer 2008, Pfalz, Tyskland 79:-

Kul blend med både syra och aromatik. Till asiatisk mat.

95427 Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken 2008, Juliusspital, Franken 149:-

Kanongod matriesling med blommig primärfrukt.

95428 Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2008, Juliusspital, Franken 149:-

Torr och stram Silvaner med likaledes matvänlig kraft i den lite jordiga frukten.

Mineralextra

95756 Rabl Riesling Vinum Optimum 2008, Kamptal, Österrike 169:-

Fullmatad, ännu blommig mineralriesling med väldig koncentration.

95755 Rabl Riesling Vinum Optimum 2008, Kamptal, Österrike 199:-

Stramare och ännu lite outvecklad med syrlig potential.

95605 Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben Trocken 2008, Künstler, Rheingau, Tyskland 219:-

Kraftfull Riesling med både stuns i syran och generös avrundning.

95880 Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kammerner Renner 2008, Kamptal, Österrike 169:-

Härligt stram mineraltonad Grüner Veltliner.

95860 Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kammerner Lamm 2008, Kamptal, Österrike 249:-

Med ännu mer accentuerade mineraler.

95840 Bourgogne Blanc 2007, Rémi Jobard, Frankrike 189:-

Klockren vit Bourgogne med komplex ursprungskaraktär.

95866 Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2000, La Chablisienne 215:-

Utvecklad och mineralrik - bra tillfälle att köpa mogen Chablis.

95869 Chablis Premier Cru Les Preuses 1999, La Chablisienne 215:-

Något stramare i utvecklingen, med kritiga mineraler.

Fler bra lätta fruktiga röda

95838 Beaujolais-Villages Les Granits 2009, Frankrike 65:-

Saftig, lättducken och mycket ursprungstypisk.

95794 Fleurie Clos des Moriers 2007, Beaujolais, Frankrike 105:-

Fint utvecklad Beaujolais med avrundad charm.

95774 Les Chemins de Bassac Pinot Noir 2007, Côtes de Thongue, Frankrike 115:-

Kryddig och lite stramare eko-pinot med fin frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".