Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Apelsin- och rosmarinbräserad endiver

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 12.00

4 februari 2010

Det här receptet passar mycket bra som tillbehör till fläskkött, lammkött eller som den är med en bit get- eller mögelost över.

4 endiver
2 msk smör
2 msk råsocker
1 apelsin, pressad saft och ½ tsk rivet skal
½ citron, pressad saft
3 msk vatten
3 kvistar rosmarin
ev. 1 tsk flytande honung.

Gör så här:
Dela endiven i halvor på längden. Ta bort fula blad, skär av en bit av rotstocken.

Hetta upp en traktörpanna eller en lite djupare stekpanna med smör och bryn endiven runt om, salta lite lätt. Strö över sockret när endiven börjar få lite färg. Låt sockret bli lite brunt, vänd endiven så smörkaramellen lägger sig runt om, se upp att det inte blir bränt.

Ta bort pannan från värmen och häll på apelsinsaft, citronsaft, lite fint rivet apelsinskal och vatten. Sätt tillbaka pannan på plattan, sänk värmen, lägg över rosmarinkvistarna och lägg locket lite på glänt.

Låt det hela bräsera i ca 10-12 minuter.

När endiven är klar är den mjuk, med en liten kärna kvar, känn efter med en sticka. Vätskan ska ha kokat in och endiven ska vara blank, ringla gärna över lite honung och avsluta med en klick kallt smör, det är gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".