Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Apelsinsås till fisk eller skaldjur

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 12.00

4 februari 2010

1 fänkål
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 dl fiskfond
2½ dl apelsinsaft (nypressad)
4 dl hönsbuljong
rivet skal från 1 apelsin
olivolja, salt och svartpeppar
en nypa socker
2-3 msk kallt smör

Ansa fänkålen och skär den i mindre tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken samt vitlöken.
Värm upp lite olivolja i en gryta och fräs hacket däri utan att det tar färg i ca 8-10 minuter.
Tillsätt apelsinsaft, fiskfond och hönsbuljong, koka upp. Sänk sedan värmen och låt det hela småkoka i ca 30 minuter, tillsätt apelsinskalet och drar av grytan.

Låt såsen stå och dra i ca 10 minuter och sila sedan av. Smaka av såsen med salt, nymalen svartpeppar och en nypa socker.
Värm upp såsen igen när det är dags att servera och rör ner det kalla smöret i små klickar.

Tycker man om fänkålssmaken, så är det mycket gott att fräsa med lite krossade fänkålsfrön.
I det här fallet passar det även att ha lite dragon med i fräset.

Servera såsen tillsammans med bräserad endiver och en halstrad torsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".