Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pasta med citronsås och rökt lax

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 12.00

4 februari 2010

4 pers.

500 g färsk pasta (tex. tagliatelle)
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
saften och skalet från en citron
1 msk koncentrerad kycklingfond
svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
½ msk maizena till redning
salt och vitpeppar
200 g kallrökt lax

Tvätta och riv av det yttersta, gula skalet av en citron, pressa ur saften.

Koka upp grädde, crème fraiche, vatten, koncentrerad kycklingfond och citronsaften. Red av med maizena som lösts i några matskedar vatten. Låt såsen sjuda fem minuter.

Koka pasta och låt den rinna av i durkslag, krydda med svartpeppar. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör om.

Blanda ner det rivna citronskalet i såsen och smaka av med en klick smör, salt och vitpeppar. Låt inte såsen koka efter det att citronskalet blandats i, då kan den bli besk. Slå såsen över pastan och blanda om. Fördela pastan i varma djupa tallrikar och toppa med nykokta grönsaker som broccoli eller grön sparris och strimlad rökt lax.

Riv gärna över lite mera citronskal strax innan rätten ska serveras.

Sätt gärna fram lite riven parmesan eller riven hård getost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".