Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tunna crepes med apelsin- och kumquatsirap

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 12.00

4 februari 2010

Crepes:
150 g vetemjöl
75 g socker
3½ dl mjölk
6 ägg
150 g brynt smör

Rör ihop ingredienserna till en crepessmet. Täck med plastfolie och ställ svalt i ca 1 timma.

Baka sedan lövtunna crepes av smeten, ev. kan man behöva tillsätta lite mera mjölk om smeten känns för tjock.

Apelsin- och kumquatsirap:
Koka en sockerlag på 5 dl vatten och 250 g socker, koka i ca 5 minuter.

Picka och koka 6 kumquatfrukter mjuka i den förberedda sockerlagen, låt dem sedan kallna däri.

Ta fram en belagd panna och karamellisera 2 -3 msk socker däri, det ska bli gyllene.

Släck med 2 dl apelsinsaft och 1 dl Grand Marnier, koka ihop tills det börjar bli lite simmigt.

Skär de avsvalnade kumquts i tunna skivor och lägg ner i karamellen, gärna med lite hackade pistagenötter.

Rör ner 20 g kallt smör i små omgångar så det blir en blank sås.

Vik ihop crepesen och låt dem bli varma i såsen, vänd dem gärna en gång.

Servera dem med utskurna apelsinfiléer, då gärna olika sorter och en kvist mynta samt ev. vaniljglass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".