Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Saffranssemlor med lingongrädde

Publicerat tisdag 7 februari 2006 kl 17.12

I Meny vecka 9 2006

Det är lätt att tro att saffranssemlor är ett trendigt försök att piffa upp fettisdagsbullarna, men semlor kryddade med saffran förekom redan för ett par hundra år sedan. Trevligt nog börjar det bli populärt igen, så nu har alla semmelfantaster en ursäkt att tjuvstarta redan till jul.

12 medelstora semlor

75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran, 1 pkt
1 dl strösocker
125 g (drygt 1 dl)
kesella lätt
1 ägg
½ tsk salt
480 g (8 dl) vetemjöl
eller vetemjöl special
ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
¾ dl mjölk
 
Lingongrädde:
3½ dl mandelmassa
1½ dl lingonsylt
florsocker till pudring


Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200º tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått. Lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".