Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Klassiska semlor

Publicerat tisdag 7 februari 2006 kl 17.13


I Meny vecka 9 2006

Gör en stor sats semlor och frys in det som blir över så har du semmelbullar för hela säsongen. Hembakade semlor har många fördelar: hemmet doftar underbart nybakat, det är ekonomiskt jämfört med att köpa dyra kondissemlor och det är lätt att anpassa semlans storlek alltefter aptit. Gör mellanstora semlor eller minisemlor och en stor semmeltårta. 

24 medelstora semlor eller 1 stor semmeltårta och 60 minisemlor

150 g smör

5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk malen eller stött
kardemumma
840 g (14 dl) vetemjöl
eller vetemjöl special
ägg till pensling

Fyllning till 24 medelstora semlor:
400 g mandelmassa
ev. 1½ dl mjölk
6-7 dl vispgrädde


Fyllning till 1 semmeltårta och 60 g minisemlor:
400 g mandelmassa
2 dl kesella vanilj
6-7 dl vispgrädde
florsocker till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Den som vill göra semmeltårta och minisemlor delar degen i 2 bitar och formar den ena till en enda stor bulle. Platta till bullen lite och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela resten av degen i 60 små bitar och rulla dem till runda små bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200º tills de blivit gyllenbruna. Mellanstora bullar bakas i ca 10-12 minuter, minisemlor 8-10 minuter och semletårtan bakas i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.  Skär ett litet lock av de mellanstora bullarna och gör en fyllning. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken, lite i taget, för att få en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".