Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Blueberry ”flapjacks” with maple syrup Blåbärspannkakor med lönnsirap

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 09.00

11 februari 2010

Ingen söndagsfrukost är sig lik utan riktigt tjocka fluffiga pannkakor, servera med 3 stekta ägg, kanadensiskt bacon, små kryddiga korvar, hash-browns (en sorts stekt potatiskaka), rostat bröd, apelsinjuice och en kopp kaffe så har du vad som kallas en ”lumberjacks-breakfast” vilket kan hittas på mången frukostmenyer över hela Kanada.

Michael Dohrnér

Pannkakssmet:

6 portioner

1½ frusna blåbär
500 g mjöl ( byt ev. ut 50 gr mjöl mot havregryn för en fylligare pannkaka)
2 msk strösocker
1 msk bakpulver
½ msk salt
4 dl mjölk
2½ dl grädde (eller yoghurt)
60 g osaltat smält smör
3 vispade ägg
smör till stekning

Sikta ihop alla torra ingredienser. Blanda ihop de blöta ingredienserna och vispa sedan ner dem i de torra, vispa inte mer än nödvändigt. 

Vänd sedan försiktigt ner de frusna blåbären så att smeten inte tar färg.

Värm en stor stekpanna på mellanhög värme (pannan skall vara ca. 190 grader ) med lite smör. Skopa i 60 ml stora portioner och stek tills bubblor är synliga på ovansidan och botten är vackert gyllenbrun. Vänd och stek andra sidan likadant.

Varmhåll pannkakorna i ugnen på ca 65-70 grader tills alla är stekta, stapla 3-4 på hög och servera med lönnsirap och ev. en klick smör!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".