Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillade ”maple glazed” (lönnsirapsglacerade) laxfilé

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 09.00
Michael Dohrnér

med en ljummen bacon och haricotvertssallad i fransk senapsvinägrette

11 februari 2010

Att grilla är nog en nationell hobby i Kanada, väder eller årstid spelar ingen roll.  Den klassiska mapleglazen hittar du ofta på de flesta restauranger och kan också användas på fisk, kyckling eller revben. 

Michael Dohrnér

Mapleglaze (lönnsirapsmarinad)

6 portioner

6 stycken laxfiléer med skinn el. fjärilskotletter, runt 175-200 g styck
175 ml lönnsirap
30 ml (2msk) muskvadosocker
25 ml tomatpurè
15 ml (1msk) äppelcidervinäger
15 ml (1msk) worchestershiresås
2 ml Dijonsenap
salt och svartpeppar

Koka ihop alla ingredienser i en liten kastrull och kyl sedan.

Förvärm grillen till en medium hög värme.

Salta och peppra laxfilén, pensla blandningen på ovansidan och lägg den sidan nedåt på den väl inoljad grillen.  Vänd en kvarts varv efter ca 1½ minut för att få ett rektangulärt grillmönster. OBS! var försiktig för den höga sockerhalten i glazen (gör att det bränns lätt).
Vänd laxfiléerna efter ca 1½ minut och pensla igen med glazen, stäng locket på grillen och stek tills laxen är klar. 
Pensla igen innan servering. Om du använder laxkotletter,  pensla båda sidorna.


Haricotvertssallad:
4 skivor strimlad bacon
400 g haricot verts
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 msk muscvadosocker
2 msk Dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
50 ml olivolja
½ msk finhackad dragon
salt & svartpeppar
lite blandsallad av typ ekblad, roculla, rödbetskott och endiver

Stek baconen tills de blir lätt bruna, tillsätt sedan vitlöksskivorna och sockret och stek/karamellisera gyllenbruna.
Ta från värmen och tillsätt sedan äppelcidervinägern, dijonsenapen samt kryddorna.
Vispa sakta i olivoljan så att du får en lätt emulsion.
Vänd ihop med nykokt haricot verts och servera på blandsalladen med den nystekta laxen och ris eller pressad potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".