Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Cinnamon buns /sticky buns kanelbullar

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 09.00

eller också kallade ”klistriga-bullar"

11 februari 2010

Doften av dessa kanelbullar kan kännas i varenda köpcenter i Kanada och är en fika favorit som kan mäta sig med ”munken” över hela Nord Amerika!  Kanelen som används är mer likt den äkta kanelen från Sri-lanka och bullarna är inte lika luftiga som våra, de är nästan på gränsen till ”degiga” men här har jag använt en bättre vetedeg och inkorporerat den nord-amerikanska baktekniken för att få en luftigare ”sticky-bun” samt bytt ut lite av sirapen mot lönnsirap som en liten ”kanadensisk touch”.

Michael Dohrnér

Kanelsmet:
250 g osaltat smör (rumstemp.)
100 g muskvado socker
100 g ljus sirap
100 g lönnsirap
20 g malen kanel
200 g russin
200 g ljus- eller vit sirap till slutet

Vispa ihop smör, socker och kanel tills det blir poröst.
Koka upp lönnsirap, ljus sirap samt hälften av kanelsmöret.
Fördela mellan två 30x22 cm stora, djupa teflonklädda bakplåtar.
Strö över hälften av russinen.

Fördeg:
450 g vetemjöl (med hög proteinhalt t.ex. manitoba cream)
15 g strösocker  
400 g mjölk
50 g jäst

Lös upp jästen i mjölken (30 grader).
Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda på lägre hastighet i köksassistenten i ca 5 minuter.
Plasta bunken och jäs 30-45 minuter eller till dubbla storleken.

Botgöring:
350 g vetemjöl (med hög proteinhalt t.ex. manitoba cream)
50 g strösocker
10 g salt
2 ägg 
150 g osaltat smör (rumstemp.)

Tillsätt allt utom smöret till fördegen och knåda på låg hastighet i ca 5 minuter.
Klicka i smöret lite i taget och arbeta sedan degen på högre hastighet tills den blir riktigt elastisk, ca 8-10 minuter.
Jäs i en lätt inoljad bunke med lock (eller välplastad) i ytterligare 30 minuter eller till dubbla storleken.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, slå ut luften och dela på två.
Kavla ut varje del till en 45x30 cm stor kvadrat, fördela ett tunt lager av hälften av kanelsmöret mellan de två kvadraten, samt hälften av russinen.
Rulla ihop från långsidan, nyp ihop kantvecken och skär upp 15 bitar av varje längd
Lägg ut bullarna med jämna mellanrum, snittytan uppåt, i plåtarna. Jäs, täckt med handduk, i ca 30 minuter eller till dubbla storleken.
Baka av i ca 20 minuter på 190 grader.
Häll slutligen 100 g ljus/vit sirap över bullarna i vardera plåt och baka i ytterligare 5 minuter.
Låt stå 1-2 minuter när den kommit ut från ugnen och vänd sedan upp på bakplåtspapper.
Serveras varma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".