Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Krämig bassås till pasta

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 10.53

18 februari 2010

1 stor gul lök
250 g färska champinjoner (skivade)
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
½ -1 msk dijonsenap
½ tsk torkad dragon
½ dl vittvin (kan ersättas med lite citronsaft)
1½ -2 dl köttbuljong
1½ dl crème fraiche
1 msk bostongurka
salt och nymalen svartpeppar
matfett som olja + lite smör 

Skala och hacka den gula löken, fräs den i lite matfett tills den börjar bli mjuk, men bryn inte.
Lägg ner svampen och låt den fräsa med en stund, tillsätt vitlöken och fräs lite till.

Rör sedan ner tomatpurén, senapen och dragon, rör om ordentligt och släck med vinet och buljongen, koka upp och rör slutligen ner crème fraiche. Låt det bara puttra i ca 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

När det är dags att servera tillsätter man bostongurkan, då får såsen inte koka mera, men det går bra att värma upp den till kokpunkten.

Till den här såsen passar så mycket, t.ex. stek strimlad lövbiff och rör sedan ner i såsen, likaså går det med strimlad kotlettrad eller kycklingbröst, eller varför inte värma så miniköttbullar där i, även strimlad stekt falukorv blir jättebra.

Server din älsklingspasta till.
Ha gärna riven ost och hackad persilja, ev. lite färsk riven pepparrot vid sidan om och inte att glömma en svartpepparkvarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".