Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Oxbringa med vinägrett & ugnsbakad svartrot

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 08.37
Foto: Anna Sigge

11 mars 2010

(Lämplig förrätt för 4 personer)

200 g rimmad oxbringa
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
vatten

Så här gör du:
Lägg oxbringan i en gryta, fyll på med vatten så att det täcker köttet. Skala och skär morot och lök i bitar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med lagerblad. Koka upp och skumma av, låt sjuda under lock på svag värme tills köttet känns mört, provsmaka med en provsticka.

Det tar cirka 1 ½ - 2 timmar. Detta bör göras dagen innan köttet ska serveras. Ta upp köttet och lägg i en skål, lägg en tyngd över och låt ligga under press i kylen under natten.

Skiva sedan köttet i centimetertjocka skivor och stek det i en stekpanna. Salta och peppra efter smak. Lägg det varma köttet på tallrikar, toppa med vinägrett (se nedan) och ugnsbakad svarrot.

Ugnsbakad svartrot
2 svartrötter
smör
salt och peppar
råsocker

Så här gör du:
Skala svartroten, skär den i cirka 5-6 cm långa bitar. Stek bitarna gyllenbruna i smör, salta, peppra och sockra rötterna. Sätt in dem i ugnen på 160 grader i cirka 20 minuter.

Vinägrett
3 schalottenlök
1 knippe persilja
2 tsk senap
1 msk äppelcidervinäger
3-4 msk kallpressad rapsolja
salt och peppar

Så här gör du:
Finhacka schalottenlöken och persiljan. Lägg i en skål, tillsätt senap, äppelcidervinäger, salt och peppar. Rör försiktigt ner rapsoljan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".