Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
11 MARS

Marsviner till oxbringa

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 11.22

Menys vinprovare Karsten Thurfjell har flera förslag i dryckesväg när det vankas oxbringa. Fast just nu verkar han ha gått bort sig bland månadens alla nyhetsprovningar.

Nja, det är mera Systembolaget som krånglar med hela tre nyhetssläpp under mars månad, och jag tror bara jag rör till det om jag ska försöka förklara hur det är tänkt, och vad ”Påskvinerna” som kommer på måndag har med Påsk att göra. Jo nog kan dom tänkas till lax och lamm, men lika bra till sånt som oxbringa. Sen kommer förstås påskölen också, men dom pratar vi om lite närmare påsk, tycker jag.

Ja, oxbringa, oxbringa, Något av det godaste som finns, och faktiskt en rätt som man kan dricka såväl, öl, vitt vin och rött vin till med lika glatt humör.

När det är lite stökigt bland aromerna, som när sälta från köttet och syra från en dressing möts, så kan ett mer neutralt vitt vin med lite bredare frukt och toner av vita frukter som persika och mildare äpplesorter bädda in allt på ett trevligt sätt.

Som till exempel vita Rhônevinet Expressions Blanc 2008 från Côtes-du-Rhône Villages-byn Laudun, ett vin som saknar den där omedelbart förföriska doften, men som på tungan lägger ut en stadig och mineralstödd fruktpalett som har starkt mattycke. Vita Rhôneviner är inga storsäljare på den svenska marknaden, men jag tror att dom har tiden för sig, med ett gryende intresse inte minst på våra restauranger. Expressions Blanc kostar 89 kronor och numret är 95342.

Och tänder man till på sorten, så kommer även en vit Crozes-Hermitage, Les Hauts d´Eole, i högre prisläge, men också med mer komplexa toner och stadigare, fetare struktur från den dryga hälft av vinet som fått jäsa och lagra på ekfat. Marsanne heter druvan, i alla fall till 95 procent, och här har vi också en behaglig nötighet bland alla mineraler. 149 kronor kostar Les Hauts d´Eole med numret 95771.

Även italienska Lugana Vigne Alte 2008 tror jag tacklar vår oxbringa med viss framgång – om den anrättas med lika lätta och fräscha tillbehör. Annars är nog Lugana från södra stranden av Gardasjön tänkt för en skaldjursrisotto med sin lite syrligare karaktär, även om frukten här också har ganska mjuka toner av persika och päron. Den görs på en lokal klon av den ofta väldigt anonyma Trebbianodruvan, men det har visat sig att man kan få snits på den också med lite vingårdsarbete och modern smart teknik i källaren. Lugana Vigne Alte har nummer 95898 och kostar 79 kronor.

Är man ändå inne på skaldjur, och för all del också påskalax, så sitter österrikiska Loimer Riesling Kamptal 2008 som en ren smäck till. Fred Loimer hör till storstjärnorna på Rieslingfronten, och här är citrusfräschören stadigt underbyggd av en underbart integrerad syra och mineralitet som klarar det mesta inte bara av fisk och skaldjur, utan som också får mig att längta efter sparris.

Loimer Riesling Kamptal DAC som den nya ursprungsbeteckningen heter, har nummer 95502 och priset är 109 kronor.

När jag för några år sedan provade just viner till klassisk rimmad oxbringa så var det en Valpoliciella som klarade sig bäst, och i linje med detta skulle jag framhålla en släkting från grannområdet Bardolino, alldeles intill Gardasjön igen. Nepitello heter det, med samma körsbärssyrliga frukt och behagliga lätthet, men också en klädsam stramhet i tonerna som ger bra allroundegenskaper, och lite mer distinkt än det enkla pizzavin som en gång representerade distriktet i Sverige. Detta gäller alltså inte för Nepitello Bardolino Classico Superiore 2007 från Tenuta di Naiano, och en viss betydelse har det väl att driften sköts av Valpoliciellaproducenten Allegrini. 89 kronor och nummer 95902 för Nepitello.

En annan trevlig röd nyhet är portugisiska Tons de Duorum 2008, men då är vi nere i den betydligt varmare Dourodalen, och man känner en solmogen sötma i det här på samma gång mörkt laddade men oerhört lättdruckna vinet i sant modern tappning, men så är också välkände Joao Portugal Ramos inblandad i projektet. Här kan det lika gärna vara dags för påskens lammstek som en mer fylligt och såsigt anrättad oxbringa, något jag också skulle välja till spanska 3 Fincas Crianza från katalanska Castillo Perelada, ett mycket spanskt vin med tydliga fattoner, men också snyggt åtstramad frukt, där plommon och körsbär dominerar.

Båda dom sista kostar 79 kronor, för Tons de Duorum är numret 95518, och för Castillo Perelada 3 Fincas Crianza antecknar vi nummer 95891.

Vitt

95898 Lugana Vigne Alte 2008, Zeni, Italien 79:-

95342 Expressions Blanc 2008, Côtes-du-Rhône-Villages, Frankrike 89:-

95502 Loimer Riesling Kamptal DAC 2008, Österrike 109:-

95771 Les Hauts d´Eole 2008, Cave de Tain, Crozes-Hermitage, Frankrike 149:-

Rött

95891 Castillo Perelada 3 Fincas Crianza 2007, Empordà, Spanien 79:-

95518 Tons de Duorum 2008, Douro, Portugal 79:-

95902 Nepitello Bardolino Classico Superiore 2007, Tenuta di Naiano, Italien 89:-

Andra bra marsnyheter

Vitt

2059 Simonsig Chenin Blanc 2008, Stellenbosch, Sydafrika 73:-

Elegant och druvtypiskt – Chenin Blanc är verkligen på gång i Sydafrika.

Vitt halvtorrt

95504 Hattenheimer Pfaffenberg Riesling Spätlese 2000, Schloss Schönborn, Rheingau 92:-

Fint utvecklad mognad – ovanligt bra vin från en svag årgång.

Rött

95936 Plan de Dieu 2006, Côtes-du-Rhône-Villages, Frankrike 96:-

Kryddig, god och nästan mogen, perfekt till påskalamm.

2317 Mediterra 2007, Poggio al Tesoro, Toscana, Italien 149:-

Solmogen och charmig med köttigt Syrah-tryck från Toscanas kust.

95944 Tommasi Crearo 2006, Veronese, Italien 149:-

Bra mini-amarone, full av torkade körsbär.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".