Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Earth hour Klimatsmart Festmeny

Publicerat onsdag 24 mars 2010 kl 08.00

25 mars 2010

Till förrätt

Använd ekologiska och närodlade råvaror.

Blåmusslor

4 port
 
1 kg repodlade blåmusslor
1 msk smör
2 finskurna schalottenlökar
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 knippe plockad dill
salt och peppar 

Skölj och borsta musslorna noga. Släng de musslor som inte sluter sig om du knackar på dem. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs lök, vitlök och musslor i smöret. Häll på vin, låt koka upp och sjud kraftigt med lock 2-5 minuter, skaka kastrullen då och då. Lyft upp musslorna (släng de musslor som inte öppnat sig) och häll grädde i spadet i kastrullen och koka upp igen. Avsluta med att lägga plockad dill och att lägga tillbaks musslorna i spadet. 


Brytbröd
25 g jäst
1 dl surdeg
4 dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk rostad vitlök
1 liter vetemjöl (ca 600 g) 
50 g riven extralagrad Prästost

Blanda allt, gärna för hand, i minst 10 min. Låt jäsa 1 timme. Knåda igen och rulla bullar som läggs kant i kant på en oljad plåt. Låt jäsa igen ca 1 timme.

Rippla gärna på några droppar olja och lite riven ost. Baka i ugn, först 220°, 5 minuter. Sänk sedan till 180° och baka 25 minuter till. Om du har ångugn - ånga brödet först i 5 min, höj till 220° i 5 minuter och sen 180° i 20 minuter. 

Till huvudrätt

Använd ekologiska och närodlade råvaror.

Lammstek

4 port

1 bit lammstek, 800 g
salt och peppar
smör

Valfri mängd av några av dessa nedan:
morötter
palsternackor
steklökar
vitlöksklyftor
vitkål
brysselkål
fänkål
1 dl rött vin
1 dl mörk fond
hackade örter, rosmarin och timjan

Krydda och bryn köttet i smör i en djup gryta. Lägg i grovt skurna rötter, lökar och kål. Häll på vin och fond. Lägg på locket och bräsera i ca 1 timme. Vänd på köttet några gånger under tiden. (Späd ev. med vatten under bräseringen.) Avsluta med att lägga i hackade örter och smaka av med salt och peppar. 
Bräsera (av franskans "braiser") innebär att man steker/kokar råvaran med lite vätska, t.ex. vin eller olja, under lock.


Potatismos

600 g skalad mandelpotatis
2 dl crème fraiche (gärna med den nya smaksättningen getost/rosmarin)
salt och peppar.

Koka mandelpotatisen mjuk. Mosa sedan potatisen och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar
 

Till efterrätt

Använd ekologiska och närodlade råvaror.

Äpple och nötter

4 port

½ kg svenska äpplen
3 msk smör
1 dl havregryn
80 g strösocker
2 dl blandade nötter, t ex hasselnöt, valnöt, pinje, pistage, macadamia mm
 
Skala och skär äpplena i klyftor. Grovhacka nötterna. Lägg i en ugnssäker form. Bryn smöret. Blanda ihop havregryn, socker och nötter. Lägg blandningen på äpplena. Baka i ugn, 175° ca 25 minuter. Servera med vaniljglass.

Vaniljglass

4 dl mjölk
1 dl strösocker
frön från 1 vaniljstång
2 msk glykos/vit sirap

Blanda allt i en kastrull och värm lite försiktigt under omrörning. Låt svalna och frys i glassmaskin.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".