Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Konfekttårta med vit choklad och passionsfrukt

Publicerat onsdag 31 mars 2010 kl 08.30

1 april 2010

Botten:
400gram mandelmassa
4 äggvitor

Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i den rivna mandelmassan. Fördela smeten i 2 rundlar. Om du har, använd 2 formar med löstagbar kant med bakplåtspapper i botten.

Grädda i 175 grader 12-15 min. Låt svalna.

Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
½ dl socker
100 g vit choklad, hackad
100 g smör
rivet skal från en lime

Blanda ihop äggulorna, grädden och sockret i en vid kastrull. Låt sakta sjuda, det får inte koka! När det börjar tjockna lite hälls smeten över den vita chokladen, rör tills chokladen har smält.  Vispa i smöret i klickar och rör ner det fint rivna limeskalet. Låt kallna och bred sedan ut krämen mellan bottnarna. Ställ i kylen för att stelna.

Passionsfruktsglasyr:
2 dl vispgrädde
½ dl passionsfruktspuré, eller silad passionsfrukt
4 msk socker
½ dl sirap
1 msk smör

Koka upp grädde, passionsfruktspuré, socker och sirap. Låt koka ca 10 min på medelstark värme.  Konsistensen ska bli lite som en lös knäcksmet, rör sedan i smöret. Låt svalna lite innan den hälls över konfektkakan. Sätt in kakan i kylen tills den ska serveras.

Tårtan går att förbereda i god tid, och förvara i frysen. Men glasyren görs gärna samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".