Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Edward Blom bjuder på mormors mat i Meny

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 13.30
Edward Blom och Ellen Wästfelt bjuder till sommarfest

Den 1 juli är det säsongsstart för Meny med Edward Blom. Edward Blom är gourmet och näringslivshistoriker, känd från både TV och radio. Tillsammans med kocken Ellen Wästfelt bjuder Edward på åtta menyer på olika teman under sommaren. Först ut är mormors mat, där Edward och Ellen serverar gratinerad purjolök i snäckskal och uppstekta kroppkakor efter sina mormödrars recept. Andra matteman är ”brunch”, ”soppa på en spik” och ”sista måltiden”.

Edward Blom är den kunnige och passionerade hobbymatlagaren som älskar god mat och dryck. Hans specialitet är mathistoria, som han frikostigt delar med sig av i form av spännande fakta och lustiga anekdoter. Edward älskar tung, gammalmodig mat.

Sidekicken och kocken Ellen Wästfelt har en modernare inriktning med betoning på hälsa och miljö. Tillsammans är Edward och Ellen ett udda par som varje vecka bjuder med lyssnarna till stugan på landet där de lagar mat och berättar historier.

Edward och Ellen har lärt sig laga mat av sina mormödrar. I det första programmet lagar de några av mormödrarnas paradrätter. Till sommarstugan tar Ellen med sig sin mormors gamla kaffekittel och kokar kaffe på vedspisen. Edward har med sig nötkakorna till. Medan de sedan lagar en tre rätters middag, med gratinerad purjolök i snäckskal, kroppkakor och marängsviss, minns de sina mormödrars knep och Edward bjuder på de olika rätternas mathistoria.

I reportage berättas bananens historia - om de första efterlängtade bananleveranserna efter kriget och om bananens verkliga genomslag på 90-talet. I programmet besöks också en matbloggare som delar med sig av sina recept. Komikern Zinat Pirzadeh besöker Edward och Ellen. Hon berättar om sin mormor som hjälpte henne att fly från en våldsam tillvaro i Iran.

I det andra programmet ger sig Edward och Ellen på att laga maträtter som man bara hör om men aldrig vågar laga själv. För vad sägs om en dallrande hummeraladåb, sjötunga Walevska och blancmanger?  Kommer Edward och Ellen att lyckas? Stjärnkocken Markus Aujalay gästar programmet och betygsätter rätterna.

Seriestart 1 juli, torsdagar kl. 10.03, repris lördagar kl. 16.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".