Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Midsommarsill med örter och olika sorters lök

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 15.59

24 juni 2010

ca 400 g urvattnad saltsill
1 rödlök
2 schalottenlök
2 salladslökar med blast
2 vitlöksklyftor(skalad och skivad)
1 grön chilipeppar (urkärnad och strimlad)
2 dl grovt hackade örter som citrontimjan dragon, basilika citronmeliss
1 liten kvist grönmynta
2 späda nya morötter (skalade och skivade)

Lag:
0,6 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1 tsk honung
1,5 dl vatten
10 krossade kryddpepparkorn
1 färskt lagerblad om det finns, annars torkad
5 krossade enbär

Koka upp ingredienserna till lagen, låt den småkoka i ca 5-8 minuter. Dra av och låt kallna helt. Skär de väl avrunna sillfiléerna i sneda bitar. Skala och skiva lökarna, även den fina gröna blasten av salladslökarna. Varva sillbitar, lök, vitlök, morotsslantar och örterna i en rymlig glasburk och häll över den kalla lagen. Sätt in i kylskåpet i minst 1 dygn, gärna 2 dygn om man har tid till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".