Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lättrimmad långsamt bakad lax med äpple- och lökvinägrette

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 16.09
Lax

24 juni 2010

6 skivor lax på ca 5-7 mm tjocklek
1 liter vatten
½ dl salt
1 msk socker

Äpple- och lökvinägrette:
2 krispiga äpplen
2 knipplökar
½ dl äppelcidervinäger
½ dl äppelcider
1 tsk salt
1 tsk honung
nymalen vitpeppar
½ msk potatismjöl (utrörd i lite vaten)
ev. 1 tsk hackad dragon
ca 2 dl mild olivolja (eller hälften raps och hälften olivolja)

Börja med dressingen, gärna dagen innan. Skala äpplena och löken och skär i små fina tärningar. Koka upp äppelcidern och vinägern, lägg ner äpple- och löktärningarna och låt sjuda i ca 2-3 minuter, drar av och låt svalna. Sila av äpplena och löken och spara så länge. Flytta tillbaka grytan med vinägerspadet, koka upp och red av med potatismjöl, låt det bara bubbla upp. Drar av och rör ner honung, salt och vitpeppar, avsluta med oljan, och smaka av. Lägg ner äppel- löktärningarna, dragon och täck av med plastfolie och ställ svalt.

Nu till laxen:
Rör ihop saltlagen, den behöver inte koka! Lägg ner laxskivorna och rimma de i ca 15 minuter. Ta sedan upp laxen och låt den rinna av på hushållspapper eller handduk. Placera laxen på en oljad plåt eller en ugnssäker form, pensla dem med lite olja och baka på 70° ugnsvärme i ca 8 minuter, kolla med termometer. Laxen är färdig vid ca 37-40°. Ta ut ur ugnen och täck genast med äppeldressingen. Täck av med plastfolie om de inte ska ätas direkt. Ska de ätas senare, kan de med fördel sprödvärmas i 60° i ca 2-3 minuter. Laxen är mycket god även kall. Pynta gärna upp laxskivorna med vilda örter som löktrav, våtarv, tusensköna, citronmeliss och ev. äppelmynta. Vill man ha den lite mera exotiskt, så är det gott att röra ner t.ex. små ananas- eller mangotärningar och då lite fint riven ingefära!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".