Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Viktlös citronsås med dragon

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 16.24

24 juni 2010

Den här såsen är lätt och mycket fluffig, därför heter den viktlös och har därmed hela sin rena smak av citron och örter kvar.

3 ägg
1½-2 dl hönsbuljong
1 msk vitvinsvinäger
rivet skal från 1 citron + saften från halva citronen
salt och nymalen vitpeppar
1 nypa socker
1½-2 dl naturell olja (solros el. druvkärn)
ev. någon msk god olja med citronsmak
1 msk hackad dragon eller basilika
½ blad gelatin (blötlagd)
1 vispad äggvita

Koka äggen i 6-7 minuter från att det börjar bubbla i vattnet. Ta upp äggen och spola dem sedan med kallt vatten några minuter. Skala äggen och plocka försiktigt ut äggulorna, använd dem till annat. Äggvitorna som då inte ska vara helt kalla läggs ner i en mixer. Tillsätt salt, vitpeppar, vinäger citronskal och saft samt socker. Fortsätt med hälften av buljongen och sätt igång mixern på halvfart, tillsätt sedan resten av buljongen, öka på hastigheten och låt sedan oljan gå ner i en tunn stråle. Mixa tills det börjar bli en len majonnäsliknande sås, stanna mixern ibland och skrapa ner från kanten. Smält gelatinet på svag värme och mixa ner i såsen. Skulle såsen se lite grynig ut, tillsäter man lite mera buljong. Häll upp såsen och rör ner dragon eller basilika. Täck av och ställ såsen svalt tills den ska användas.

Ta fram såsen strax innan den ska serveras vispa upp den lite grann. Vispa äggvitan med en nypa salt till krämigt skum och rör ner det i såsen.

Den här såsen är lätt och mycket fluffig, därför heter den viktlös och har därmed hela sin rena smak av citron och örter kvar.

Vill man ha den lite mustigare, kan man tillsätta 1 av de kokta äggen helt och istället för vispad äggvita kan man ta ca ½-1 dl vispad grädde. Även den här varianten blir mycket lätt och luftigt!

Såsen passar till det mesta som en sommarbuffé ha att erbjuda, mycket gott till kokta primörer som betor, morötter, små lök osv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".