Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Dränkt fläderkaka med luftig limekräm och färska jordgubbar

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 16.46
Fläderkaka med luftig limekräm och färska jordgubbar

24 juni 2010

Kaka:
250 g smör
6 ägg
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
skal från en citron och en lime

Till att dränka med: 4 dl utspädd flädersaft efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda i mjölet blandat med bakpulver, smör och citrusskal. Häll smeten i en smord långpanna. Kolla med provsticka. Ta ut kakan och dränk den genast med flädersaft. Låt svalna och ställ i kylen. Den här kakan görs med fördel dagen innan, så den hinner safta till sig, men gör krämen samma dag.

Luftig limekräm:
4 äggulor
2 dl socker
skal och saft från 2 limefrukter
1 tsk vaniljsocker
2 dl kesella
1 dl gräddfil
2 påsar snabbgelatin
5 dl grädde, vispad till mjuka toppar

Vispa äggulorna med socker, limeskal, saft och vaniljsocker pösigt. Rör ner kesella och gräddfil. Tillsätt 2 påsar snabbgelatin och fortsätt vispa i 2-3 minuter. Tillsätt sedan 1/3 av den vispade grädden och rör smeten jämn, vänd sedan i resten av grädden. Häll över den dränkta och kalla kakan. Sätt i kylen och låt stelna. Vid servering täcker man kakan med en driva solvarma jordgubbar! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".