Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Knäckebröd med sesam och kummin

Publicerat onsdag 2 december 2009 kl 01.00

Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 dl sesamfrön
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl

Till utbakning:
2 dl grovt rågmjöl
1 msk kummin

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över jästen och rör så att jästen löser sig. Rör ner salt, sesamfrön, allt rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen väl och tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 bitar och forma till runda bullar. Låt dem jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Strö grovt rågmjöl på bakbordet och kavla med vanlig kavel ut varje bulle till en tunn rektangel. Skåra rutor så stora du vill ha dem. Stora knäckebröd eller små. Lägg kakorna på lätt smorda plåtar (eller med bakplåtspapper). Strö över kummin.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt brödet kallna på ett galler utan bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".