Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kefta med färsk tomatsås och kryddig morotssallad

Publicerat måndag 11 oktober 2010 kl 11.54

Recept: Maria Zihammou 14 oktober 2010

4 portioner

Det här behöver du:
500 g lammfärs eller nötfärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl finhackad färsk koriander
2 tsk mald spiskummin
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Till färsk tomatsås:
3 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
½ röd chilifrukt
1 msk pressad citronsaft
½ dl god olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Till morotssallad:
3-4 morötter
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk finhackad färsk koriander
1 citron, pressad saft
3 msk olivolja
2 tsk mald spiskummin
salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Jobba samman alla ingredienser till färsen i en bunke, blanda ordentligt. Forma avlånga biffar och grilla dem i grillpanna på bägge sidor, totalt i ca 15 minuter.

Dela tomaterna i kvartar och kärna ur dem med en vass kniv. Skär tomaterna i grova bitar. Lägg ner dem tillsammans med vitlök och chili i en mixer och häll över citronsaft och olja. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.

Skala morötterna och dela dem längs med i fyra delar. Skär dem sedan i centimeter stora bitar. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Blanda till dressingen i en bunke. När morötterna känns mjuka, häll av vattnet och släng det. Lägg de varma morötterna i dressingen. Servera när de svalnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".