Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Linsgryta med doft av rosmarin

Publicerat torsdag 19 augusti 2010 kl 11.53
Foto: Elias Österberg

Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat. I Meny med Edward Bloom augusti 2010.

4 portioner

1 dl gul lök, hackad
1,5 dl selleri, hackad
1,5 dl morötter, hackade
5 msk smör
1 buljongtärning, gärna ekologisk utan glutamat eller andra e-nummer
3 dl torkade gröna linser, rensade och sköljda
2 tsk rosmarin, gärna färsk
2 tsk salt
2 tsk malen kummin
225 g spenat eller rödbetsblast

Bryn den hackade löken, sellerin och morötterna i smör en stor kastrull. Tillsätt linser, rosmarin, salt och kummin. Häll på vatten så att det precis täcker linserna och smula i buljongtärningen. Koka upp, dra ner värmen och koka tills linserna är mjuka, ca 1 timme. Rör ibland. Skumma av om det behövs. Tillsätt spenat eller rödbetsblast när ca 10 min är kvar av koktiden. Om du vill kan du öka mängden kryddor och pröva dig gärna fram till din favoritkombination.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".