Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Vi vill veta

Lenas PPP-gratäng vinner husmanstävlingen!

Publicerat onsdag 13 oktober 2010 kl 11.00

Tack för alla goda bidrag - nu är husmanstävlingen avslutad!

Lenas palsternacksgratäng med pepparrot och krossade valnötter har utsetts till vinnare - det är en enkel rätt med i huvudsak billiga råvaror i säsong. 
Vi skickar  Carina Brydlings "Maten jag älskar" till henne. 

Läs många av bidragen i kommentarsfältet, och receptet på vinnarrätten nedan:

Jag kallar denna min PPP-gratäng - där ingår nämligen palsternacka, potatis och pepparrot. - Lena

Ingredienser:
4 potatisar
4-5 palsternackor
1 bit pepparrot
valnötter, en liten påse färdigskalade
1 liten burk crème fraîche

1. Palsternackor och potatisar skalas och skärs i halvcentimetertjocka skivor.
Koka cirka tre-fyra minuter i saltat vatten.
Häll ner i smord gratängform.

2. Gör såsen bestående av en burk crème fraîche, och cirka 1/2 - 1 deciliter vatten. Krydda med en rejäl dos riven pepparrot - jag tar cirka 1,5 -2 msk - och ett krm salt. (Och en gnutta vanlig ljus senap, för den som gillar det - cirka en kvarts tesked).

3. Toppa med krossade valnötter. (Lättast är att banka sönder dem i den oöppnade påsen)

4. Häll över såsen, in i ugnen på 200 grader cirka 20 minuter eller tills gratängen fått färg och ingredienserna är mjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".