Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vitlöksstekt sillfilé med savoykål och lingon

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 07.00

28 oktober 2010 med Pelle Danielsson

4 portioner

Ingredienser:
8 sillfileér/strömmingsfiléer
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk krossad svartpeppar
1 tsk ljusa senapskorn, krossade
1 tsk korianderfrön, krossade
5 dl panko eller ströbröd
4 st äggulor
1 dl rapsolja
Ca 8 st spets/savoykålsblad
500 g potatis (använd en king edvard eller liknande)
0,5 l grönsaksbuljong
1 knippe persilja
4 charlottenlökar, skivade
50 g smör
2 dl lingon
6 cl strösocker

Gör så här: 
Blanda senapsfrön, korianderfrön, svartpeppar och vitlöken med äggulorna. Låt sillen marineras ca 30 minuter i detta. Salta och panera den sedan i pankobrödet, och stek därefter sillfiléerna gyllenbruna i oljan.

Plocka bladen på kålen och skär bort den tjocka mittådern i varje blad, dela bladen några gånger.

Koka potatisen i gönsaksbuljongen i en bredbottnad kastrull, lägg i kålen och chalottenlöken efter det att potatisen kokat nästan färdig, och låt alltsammans sjuda färdigt under lock.

Sila ifrån buljongen och spara den. Blanda potatisen med kål och lök så att det gärna blir kross av potatisen. Mixa buljongen med persiljan och smöret i drinkmixer/matberedare, krydda med salt och peppar.

Servera med lingon som du rör med strösockret tills det att sockret smälter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".