Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Soppa med glacerade kålrötter

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 07.00

28 oktober 2010 med Pelle Danielsson

4 portioner

Ingredienser:
1 l buljong på fläsk eller höns
400 g kålrot i små tärningar
100 g sidfläsk, rimmat, i små tärningar
50 g chalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
25 g blekselleri, fint skivad
1 msk råsocker
2 kvistar timjan
1 knippe persilja, hackad
½ dl olivolja
20 g smör
40 g riven lagrad ost
Rivet citronskal från en halv citron

Så här gör du:
Stek kålroten gyllenbrun i smör tills dom börjar mjukna. Strö över råsockret och låt det karamelliseras, salta och peppra och ställ sedan åt sidan.

Fräs fläsket, lök, vitlök och blekselleri i olivoljan utan att det tar färg. Lägg i timjan, citronrasp och slå över buljongen. Låt det sjuda i ca 30 minuter.

Kålrötterna serveras separat eller läggs i innan soppan serveras. Ost och persilja strös över.

Tips:  Vill du ha soppan matigare servera då med tex. fläskkorv eller frikadeller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".