Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lutfiskssufflé

Publicerat fredag 17 december 2010 kl 00.00
1 av 2
2 av 2

Lutfiskrester som lätt förvandlas till kalasmat.

Börja med att smörja suffléform eller formar väl. Lägg så de sönderpillrade och väl avrunna lutfiskresterna i formens botten omväxlande med ärter, lite vit sås och senap om man har något kvar. Först ovanpå detta lägger man själva sufflésmeten.

Sufflésmet:
2dl mjölk
2 strukna msk potatismjöl
40 g smör
1 struken msk majsenamjöl
4 äggulor
4 hårt vispade äggvitor

Börja med att blanda mjölk och potatismjöl i en kastrull och lägg i smöret delat i klickar. Låt allt koka upp under omrörning - och rör ner majsenamjöl och äggulor. Som vanligt bara en gula i sänder, så att smeten riktigt kan ta in dem en och en. Låt nu smeten stå och svalna under 1/2 timme.

När smeten svalnat och stadgat sig blandar man först ner hälften av de hårt vispade äggvitorna. Vänd därpå ner resten med stora lugna tag så att luften inte går ur.
Smeten är nu klar att hällas i suffléformen. Gräddas i 200 graders värme. 15 min räcker om det gäller portionsformar, medan en form för hela satsen tar 25-30 min.
Serveras självfallet genast. Bjud skirat smör, ärter och gärna senap till. Plus nykokt väl avångad potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".