Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Pizza

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 08.00

17 februari 2011

Den första pizzerian i Sverige öppnades visserligen 1968 och redan i Husmoderns köksalmanack från 1957 finns ett (om än märkligt) recept på pizza. Men det var på 1970-talet vi började ha fredagsmys med pizza hemma. Från början skulle man bara ha sardeller, tomater, ost och oregano på pizzan. Senare tog folkhemmet över och lade till allt från strimlad skinka och ananas till fläskfilé, bananer och curry. Räcker som förrätt till 4 personer med sallad till.

Till deg:
ca 3 dl (150 g) vetemjöl
1 dl ljummet vatten
15 g fäst
1 msk olivolja

Till garnering:
100 g port salut-ost, riven
1 liten burk raka sardeller
4-5 tomater, flådda och skivade
oregano eller mejram
salt, vitpeppar
3 msk riven ost, helst parmesan
1 msk olivolja

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan och mjölet. Knåda degen smidig och låt den jäsa övertäckt i en halvtimme. Arbeta degen lätt och kavla sedan ut den till en stor tunn rundel. Lägg den på en smord plåt och pensla med olivolja. Täck botten med oststrimlor, fördela sardeller och tomater och strö över kryddorna. Spara en smal ytterkant. Sätt ugnen på 225-250 grader. Låt pizzan jäsa en stund till. Strö över parmesanost och droppa över lite mer olja. Grädda pizzan i ugnen i cirka 25 minuter, till ytan fått fin färg. Servera som förrätt.

Lilla nostalgiboken 70-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".