Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Plankstek

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 08.00

17 februari 2011

Vi satt i våra murriga gillestugor och umgicks i våra lika murriga veloroveraller. Aromat var ”huskryddan” hos många. Eftersom det blev äggvitor över från potatismoset serverades det troligen glace au four till efterrätt. Fortfarande handlade det om att ta vara på allt.

4 pers
4 träplankor, helst ek
4 utskurna biffar à 175 g eller motsvarande mängd ox- eller fläskfilé
salt, peppar
grillkrydda
2 tomater
paprikapulver
1-2 msk ströbröd
smör

Till potatismos:
10-12 stora potatisar
ca 2 dl mjölk
ca 100 g smör
2 äggulor
salt, vitpeppar
ev. 2 msk aromat
béarnaisesås eller örtsmör till servering
persilja till garnering

Värm ugnen till 250 grader och sätt på grillelementet.
Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Mosa eller pressa potatisen och blanda med mjölk, smör och äggulor. Krydda med salt, peppar ocheventuellt aromat.
Krydda köttet och stek det nästan klart i grill- eller stekpanna. Spritsa potatismos runt kanterna på plankorna. Lägg köttet i mitten.
Dela tomaterna, salta , peppra , krydda med paprikapulver och strö över lite ströbröd. Lägg en halva på varje planka.
Ställ in plankorna i ugnen tills moset börjar få färg. Servera med béarnaisesås (färdigköpt eller egen) eller örtsmör. Garnera med persilja.

Att gå på restaurang var något man sällan gjorde. Men genom att servera plankstek hemma blev det liksom lite krogbesök i alla fall. Nu har jag förstått att den plankstek som mästerkocken Tore Wretman en gång skapade inte alls liknar den vi gjorde hemma (efter pizzerians modell). Wretman hade bara tänkt ugnssteka köttet på en bit hickoryträ, för att få god smak. Sedan skulle köttet serveras som vanligt, på tallriken.

Kerstin, född 1962
Lilla nostalgiboken 70-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".