Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Smördegsinbakad oxfilé

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 08.00

3 mars 2011

En riktig paradrätt. Allt kunde bakas in i smördeg: lax, kassler, fläskfilé, oxfilé, lammstek, falukorv … Idén var densamma och det var så smidigt med den frysta smördegen som alltid kunde finnas hemma i frysen. Börja i god tid eller gör klart det mesta dagen före inbakningen.

Till 4 pers

600-700 g oxfilé, mellanbiten
1 msk smör
½ tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
4 smördegsplattor eller 1 stor avlång platta
1 ägg, uppvispat

Till fyllning:
1 schalottenlök, finhackad
200 g färska champinjoner, finhackade
1 msk smör
100 g rökt skinka, finhackad
2 msk tomatpuré
1 kryddmått svartpeppar
2 kryddmått salt
1 äggula

Putsa filén fri från hinnor. Bryn filén runt om i smöret i ca 5 minuter. Salta och peppra. Låt filén kallna.
Fräs lök- och svamphacket i smör tills all vätska dunstat bort. Rör ner skinka och tomatpuré. Krydda. Koka sakta tills fyllningen ser torr ut. Låt svalna och rör sedan ner äggulan. Låt fyllningen kallna helt.
Tina smördegen och kavla ihop plattorna till en rektangel, cirka 30 x 35 cm. Skär filén i centimetertjocka skivor och lägg ihop dem till en ”hel” filé igen.

Bred ut så mycket av fyllningen mitt på plattan att filén får plats på den. Klicka fyllning mellan skivorna och bred resten runt filén.

Pensla smördegskanterna med ägg och vik ihop till ett tätt paket. Lägg det med skarven nedåt på en plåt. Gör ett par små hål på ovansidan så att ångan kan pysa ut. Ställ plåten kallt i cirka 15 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Grädda paketet i 30-40 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun. Skär upp paketet vid bordet.

Min moster bjöd nästan alltid på smördegsinbakat när det var fest. Oftast var det fläskfilé och till den fick vi champinjonsås och små kulpotatisar. Det kändes väldigt lyxigt när fatet ställdes fram, moster stack kniven genom det frasiga smördegsskalet och det steg en slinga ånga från paketet. Då satt till och med vi barn stilla.

Maria, född 1974
Lilla nostalgiboken 80-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".