Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Fina fisken med smörig tomatsås och dinkelmix

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 08.00

10 mars 2011

Färska tomater som får reducera med vin och sen monteras med smör ger tomatsås av en helt annan dignitet än den du hitar på burk. Med fin fisk blir det en höjdarmiddag.

4 portioner:

4 portionsbitar à 150 g av fast vit fisk, t ex gös eller hälleflundra
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl idealmjöl
smör till stekning

Tomatsås:
2 stora mogna tomater
3-4 cm av det vita på en purjolök, finstrimlat
1 msk smör
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad grönsaksfond
30 g rumsvarmt smör i tärningar
salt, peppar

Dinkelrisotto:
4 portioner hel dinkel/dinkelris eller matvete, nykokt enl förpackningen
1 gul paprika, grovt hackad
2 knippen salladslök, grovt strimlad
2-3 msk olivolja
2 dl finriven parmesan
salt, peppar

1. Tomatsås: Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Dela dem i bitar. Fräs bitarna med purjon i smöret på låg värme i en kastrull.

2. Tillsätt vinet och fonden, låt koka ihop tills det mesta av vätskan kokat in. Ta från värmen och mixa i smöret med handmixer, håll såsen varm på spiskanten.

3. Dinkel: Fräs paprika och lök mjukt i oljan utan att det tar färg. Vänd ner det hela i den varma dinkeln med osten och rör om, smaka av.

4. Servering: Blanda mjölet med salt och peppar, vänd fisken lätt däri och stek hastigt i smör på hög värme. Fisken får inte bli torr utan ska bara precis stanna. Lägg upp en spegel av såsen på tallrik med fisken ovanpå och dinkeln intill.

I glaset

Smörmättad, lagom syrlig sås och stekt fisk kan förvisso smaka utmärkt med ett kraftigt vitt. Men en skönfruktig, generös Pinot Noir från Nya Zeeland, serverad vid ca 15° passar väl så bra, och 16015 Saint Clair Pinot Noir, 99 kr, har bestämd fruktsyra och saknar den knäckighet som ibland kan störa Pinot från Nya Världen.


Grynglädje

I kölvattnet av Gi-dieten dök det upp en massa alternativ till pasta, couscous och ris. Allt faller inte på läppen, men grynen med svensk anknytning har Larssons slukat med hull och hår. Matvete, dinkel och korngryn ligger ofta på tallriken, gärna förädlat med risottoinspiration som här; valfritt fräst grönt och lite riven ost ger smaklyft. Liksom att koka i buljong.


Matlagarmusik

Chris Rea: The best of Chris Rea

Utan att vara svårlagad kräver den här rätten ändå en del jobb och uppmärksamhet. Då passar Chris Rea bra i spelaren – skönt avspänd musik med bra melodier, framfört på oklanderligt, helt och rent sätt utan något som skaver. Inget att fördjupa sig i men perfekt som stämningsskapare medan smöret berikar såsen.

Ur boken Håkan Larssons Fredagkväll med Mat och Vin, Bonnier Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".