Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Rosékokt skinkgryta med kål och svamp

Publicerat torsdag 24 mars 2011 kl 08.00

24 mars 2011

Rosévin i matlagningen ger vitvinets fräschör men samtidigt lite av rödvinets tryck åt smakerna – utan att färga det hela blårött som rödvin lätt gör. Här får rosé ge smak åt en gryta med försmak av våren.

4 personer:
600 g skinkstek eller annat mört fläskkött i munsbitar
2 msk smör
1 tsk salt, 1 krm peppar
200 g champinjoner i kvartar
1 rödlök i klyftor
1 vitlök, hackad
200 g savoykål i strimlor
2 1/2 dl rosévin
1 köttbuljongtärning
4-5 kvistar färsk timjan
1 dl grädde
2 tsk dijonsenap
1 msk koncentrerad kalvfond
ev salt och peppar

Servering:
ris, pressad potatis eller buljongkokt matvete

1. Bryn köttet i smöret i het stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.

2. Fräs svamp, rödlök och vitlök hastigt i pannan, lägg över i grytan.

3. Tillsätt kål, vin och buljongtärning. Koka grytan ca 20 minuter på medelvärme under lock.

4. Tillsätt timjan, grädde, senap och kalvfond, koka ihop på högre värme ca 5 min utan lock. Smaka av.

5. Lägg upp svamp och grönt i djupa tallrikar. Skumma upp såsen med handmixer och häll runt om, servera med tillbehör.


I glaset

Rosé i maten, rosé till maten – rätt givet, eller hur? Inte minst för att frisk syra och lagom fruktig kropp passar så bra till det ljusa köttet och smakerna av senap och timjan. Välj gärna en rosé av lite matigare slag, närmare rött:  6077 Mulderbosch Rosé, 79 kr, kommer från Sydafrika.

Snabbgryta

Grytor på nötkött, lamm och vilt är mustig och underbar mat på många sätt. Men för att få köttet mört och smakerna rätt krävs längre tid på spisen än vi oftast har en fredag. Då är fläskkött och kyckling räddningen, här kommer smak och mörhet fortare. Och precis som de mörkare sorternas kött smakar fläskgrytan minst lika bra en dag eller två senare – varför inte göra dubbel sats, kanske frysa in?


Matlagarmusik

Eurythmics: Ultimate collection

Kanske var det Dawe Stewart som formade ljudet, men det är Annie Lennox täta, starka röst som gör att Eurythmics fortfarande känns alldeles moderna, trots ekot av 80-tal. Det blir rena discokänslan i köket, matlagningen går som en dans.

Ur boken Håkan Larssons Fredagkväll med Mat och Vin, Bonnier Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".