Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Fläskfilé med sparris- och getostrisotto och örtolja

Publicerat torsdag 7 april 2011 kl 08.00

7 april 2011

Fläskfilé blir vårlig festmat när vi gör en krämig risotto smaksatt med getost och primörsparris. En härlig örtolja fullbordar kalaset.

4 personer:

600 g fläskfilé
1 tsk salt, 1 krm peppar
smör till stekning
300 g körsbärs- eller plommontomat på kvist
2 msk olja

Risotto:
1 gul lök, hackad
1/2 dl olivolja
3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g fransk getost i smulor
ev salt
1 knippe sparris i munsbitar
olja till stekning

Örtolja:
2 dl färska örter t ex basilika, timjan och gräslök

1 vitlöksklyfta, skalad

1 dl olivolja 

1/2 – 1 krm salt


1. Sätt ugnen på 150°. Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör, stek färdigt i ugnen till 67° innertemp, ca 20 min. Pensla tomaterna på sin kvist med oljan och låt rosta med bredvid. Ta ut köttet och låt vila under folie ca 10 min, ge ev tomaterna lite mer färg i högre värme innan serveringen.

2. Risotto: Fräs löken lätt i oljan, rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning, späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.

3. Under tiden, fräs sparrisbitarna nätt mjuka i oljan i het panna. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter ca 25-30 min, rör ner osten så den får smälta ner och smaka ev med salt.

4. Örtolja: Mixa örter och vitlök med oljan till vackert grön färg, smaka av med salt.

5. Servering: Rör ner sparrisen i risotton, spara knopparna till garnering. Lägg upp på tallrikar, arrangera det uppskurna köttet och tomaterna på sina kvistar, ringla oljan över.


I glaset

Om du älskar vitt vin, välj en fet, fatlagrad chardonnay. Men till den här italienskt inspirerade rätten, med markerad örtighet, mustig ost och mättad risotto känns en

körsbärsfrisk röd helrätt för mig: 2705 Brolio, 115 kr. Duktiga syror som allt italienskt rött, perfekt för att balansera matens rikedom.

Smått & gott

I ett land där tomater tio av årets månader smakar vatten har kvisttomaterna och de mindre varianterna blivit en räddning. Allra bäst smakar det när de både är små och sitter på kvist, och efter en stund i ugnen framträder den fina sötman och läckra lilla syrligheten ännu bättre.

Matlagarmusik

Bryan Ferry: As time goes by

Rockvärldens elegantaste man sedan snart 40 år är det närmaste Armani man kommer på skiva. Här sjunger han klassiska örhängen av en sort som inte skrivs längre, i ett tempo som stämmer väl med din omrörning av risotton.

 

Ur boken Håkan Larssons Fredagkväll med Mat och Vin, Bonnier Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".