Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Vårlig laxsallad med pocherat ägg

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 08.00

21 april 2011

En försvenskad variant av Sallad Nicoise kan man kalla det här; tonfisken är bytt mot lax, dressingen får hovmästartouche av svensk senap och dill och elegant pocherade ägg ersätter de kokta – enklare än du tror. Skalade löskokta ägg blir också gott till.

4 personer:
400 g rökt eller gravad lax i bit, skinn- och benfri
500 g kokt potatis i skivor, gärna färsk-
2-3 rödlökar i klyftor, gärna färsk
1 knippe grön sparris, lättkokt
Dressing:
1 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
4-5 msk rapsolja
1 msk vatten
1 dl finhackad dill
salt

Pocherade ägg:
4 ägg, så färska som möjligt
2 liter vatten + 1 dl vitvinsvinäger och 2 tsk salt


Servering:
Rostade eller smörstekta sticks av formbröd

1. Dressing: Blanda senapssorterna, vispa ner oljan lite i taget till en fast sås. Späd med vattnet och rör i dillen. Smaka av med salt.

2. Vänd ner potatisskivorna i dressingen. Skär laxen i strimlor. Lägg upp potatisen på tallrikar, arrangera lax, lök och sparris vackert.

3. Pochera äggen: Koka upp vatten med vinäger och salt i en vid låg panna. Knäck äggen i en kaffekopp och låt dem försiktigt glida ner i det kokande vattnet; du kan ta två i taget. Använd två skedar och samla vitan runt gulan i vattnet. Låt pochera ca 3 minuter, vitan ska vara fast och gulan lös.

4. Lägg upp äggen, punktera dem eventuellt och servera med brödsticks.


I glaset:
Den här dressingen med dill och senap är inte självklart vinvänlig, inte heller gravad eller rökt lax. Men hög syra är ett måste till den feta laxen, och en smula sötma balanserar de svåra smakerna. En knappt torr tysk riesling, serverad väl kyld, blir perfekt: 7218 Dr L Riesling, 79 kr.


Hovmästarsås
Vill du göra en riktig hovmästarsås i stället? Mortla 2 msk socker, 1 krm salt och 6 msk finhackad dill, det lär ta fram dillsmaken lite extra. Rör i 3 msk söt svensk senap, 1 msk dijonsenap och 1 msk röd vinäger. Vispa i 1 dl neutral olja lite i taget så såsen inte skär sig. Smaka av med salt och vitpeppar. Gott till lax i olika former och skaldjur, inte minst krabba.

 

Matlagarmusik
Bo Kaspers Orkester: Vilka tror vi att vi är

Det här gänget har vunnit svenska folkets hjärtan, både unga och gamla. En del kritiker är mer tveksamma – är det för att det hela är för rent, för bra, för snyggt och skickligt månntro? Själv njuter jag av fina melodier och genomarbetade texter både vid spisen och vardagsrumssoffan.

Ur boken Håkan Larssons Fredagkväll med Mat och Vin, Bonnier Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".