Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Middagsmacka med rostbiff och västerbottencreme

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 08.00

5 maj 2011

Nu lockar kanske trädgård och natur mer än köket. En matig macka är lättgjord festmat där vi blandar svenska och italienska influenser.

4 personer:
4 stora tomater
olivolja
2 krm salt
1 tsk timjan
4 ciabattabröd, delade på längden
olivolja
1 huvud romansallad i munsbitar
400 g skivad rostbiff
2 dl syltlök
svartpeppar ur kvarn

Västerbottencreme:
2 dl lätt creme fraiche eller gräddfil
2 dl finriven västerbottenost

1. Dela tomaterna i tjocka skivor på längden. Lägg på plåt med bakpapper, pensla med olivolja, salta och krydda med timjan. Rosta dem i 200° ugn ca 15 minuter.

2. Blanda creme fraiche och ost till en smidig kräm.

3. Höj ugnstemperaturen till grill. Rosta bröden gyllenbruna – passa noga, det går fort.

4. Lägg underdelarna på bröden på 4 tallrikar. Ringla lite olivolja över. Fördela salladen på bröden, lägg på tomatskivorna och det skivade köttet. Garnera med ostcreme och syltlök, mal över lite svartpeppar, toppa med bröd och servera.

I glaset

6792 Campolieti, 89 kronor, har legat på svensktoppen (Systembolagets alltså) i flera år och bjuder på skön körsbärsfrukt och generös värme – och förstås en intensiv fruktsyra, det kommer ju från Valpolicella. Ett suveränt pastavin och toppen till de rika smakerna här.

Variera
Du kan byta ut rostbiffen mot pastrami, kalkon eller annat kött du föredrar, och lägga i rostad paprika i stället för tomat. En skiva rökt lax fungerar också bra, men då behövs lite citron vid sidan om för att friska upp det hela. Älskar du feta eller ädelost, ja då använder du det i krämen.

Matlagarmusik

Frida Hyvönen: Silence is wild

Västerbottenost spelar en central roll i maten, och nog ekar det av ödsliga vidder och trolsk fjällhorisont i Frida Hyvönens musik. En av många begåvade kvinnliga röster i den svenska moderna popen, härlig att lyssna på en lagom vemodig vårkväll. Och varje text är en berättelse.

Ur boken Håkan Larssons Fredagkväll med Mat och Vin, Bonnier Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".