Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karl-Johansvampsås

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 08.00

24 februari 2011

50 g torkad Karl-Johansvamp eller 250 g färsk
1 schalottenlök
2 dl svamp- eller grönsaksbuljong
½ dl portvin eller sherry
1 dl vispgrädde
salt och peppar
20 g ädelost

Blötlägg svampen några timmar.

Skala och hacka löken. Krama ur allt vatten ur svampen och hacka den. Fräs hacket i lite smör, låt det puttra en stund och häll sedan på portvinet.
Låt portvinet koka in och ös sedan med buljongen och grädden, salta och peppra och låt det puttra tills det börjar bli lite simmigt.

Smula ner ädelosten och smaka av med lite svartvinbärsgelé om inte portvin har använts.

Vill man ha en skummig sås, så tillsätt 1-2 msk vispad grädde strax innan serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".