Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Varm fänkålsallad med saffran och tomat

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 08.00

24 februari 2011

1 stor fänkål
1 gul lök
1 röd paprika
2 skållade och skalade tomater i grövre bitar
3 skalade vitlöksklyftor
½ dl vittvin
2 msk vitvinsvinäger
saft och skal från ½ apelsin
½ kuvert saffran
salt och peppar
½ -1 tsk honung
1 krm stött rosmarin eller gärna ½ msk hackad färsk
svarta oliver
½-1 dl god olivolja

Putsa fänkålen, skär bort rotstocken och skär den sedan i halva skivor. Spara den gröna fänkålsdillen. Skala löken och skär den och paprikan i grövre bitar.

Värm lite olivolja i en rymlig gryta, fräs först lök, paprika och fänkål däri, låt det bräsera i ca 3 minuter. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor och tillsätt dem, rosmarin och saffran. Rör om och tillsätt det vita vinet, vinägern, apelsinsaft och skal samt tomaterna. Låt det puttra vidare i ca 3-5 minuter till, salta, peppra och ringla ner honungen.

Avsluta med olivoljan. Smaka av och lägg i oliverna. Drar av och servera salladen varm eller avsvalnad och överströdd med hackad fänkålsdill och rostade pinjenötter.

Eller servera salladen blandad med pasta t.ex. penne eller fjärliar, då gärna med någon sorts ost över, get- får eller ädelost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".