Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Päronkaka med choklad

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 08.00

24 februari 2011

4 päron (conferens)

lite citronsaft
skal från 1/2 citron
100 g smör
50 g socker + 30 g socker
2 ägg delade i gulor och vitor
30 g maizena
½ tsk bakpulver
1 tsk kakao
80 g hackad mörk choklad
3 msk päronkonjak el 1 droppe myntaolja
60 g malda mandlar

Skala och kärna ur päronen, skär de sedan i tunna klyftor, droppa lite citronsaft över.

Smält 80 g av smöret och lägg det tillsammans med maizena, socker, äggulor, bakpulver, kakao, choklad, mandlarna och konjaken i en matberedare, kör tills det blivit en ganska luftig smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum med en nypa salt i, tillsätt sedan resten av sockret och vispa vidare tills det liknar en maräng.

Vispa ner 1/3 del av marängen i chokladsmeten och lyft sedan ner resten i med varsam hand.

Bred ut i en väl smord bak- eller pajform, tryck ner päronklyftorna.

Smält resten av smöret (20 g) och blanda med citronskalet, pensla päronklyftorna med det.

Sätt in kakan i ugnen på 200° i ca 15 minuter, kolla med en sticka, kakan kan gärna vara lite kladdig. Tag ut kakan och låt den svalna, strö kakao över. Kakan kan ätas varm eller kall med vaniljglass eller vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".