Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bräserad spetskål och kålrabbi med fetaost

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 08.00

10 mars 2011

1 litet spetskålshuvud
2 kålrabbi
4 kvistar citrontimjan
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar och lite socker
lite malen muskotnöt
80 g fetaost 

Skala kålrabbin och skär de i tunna klyftor. Skär spetskålen i klyftor och skär bort rotstocken.

Ta fram en traktörpanna, lägg ner spetskålen och kålrabbin, salta, peppra och sockra lite, mal över lite muskotnöt och häll på grädden och mjölken. Placera timjanskvistarna överst och lägg på locket, koka upp och sänk värmen något, låt småkoka i ca 4-5 minuter. Ta av locket och tillsätt fetaosten i mindre tärningar, sätt på locket igen och koka i ca 3-4 minuter till. Plocka bort timjanskvistarna och rör ner en liten klick smör.  

Kålrabbi är en mjäll och god knöl som har vattenlösliga ämnen, det betyder alltså att man inte kan koka dem i mycket vatten, då kastar man smaken i slasken!!


Gör så här:

Skala kålrabbin runt om, lite mer på rotsidan och nästan inte alls på toppen, där de små bladen finns kvar. Skär sedan knölen i tärningar eller tunna klyftor och lägg dem sedan i en gryta, häll på 1/3 del så mycket vatten som det är kålrabbi. Salta, sockra lätt och riv över pyttelite muskotnöt.

Koka kålrabbin på medelstark värme tills den är mjuk men har en liten kärna kvar så som färskpotatis. Nu ska det nästan inte finnas någon vätska kvar i grytan.

Bind upp det som finns kvar med en kall klick smör och avsluta med hackad persilja eller körvel samt några varv med vitpepparkvarnen.  

Nu är kålrabbin i sin bästa form, vill man så kan man även hälla på lite grädde och låta denna koka in i kålrabbin, mycket gott även det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".