Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Spetskålsrisotto med chili, salvia och stekt fläsk

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 08.00

10 mars 2011

400-500 g spetskål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 spansk chilipeppar (urkärnad och strimlad)
3-4 msk olivolja
1 knivsudd malen kummin
150 g risottoris
1½ dl vittvin
1½-2 + 2-3 dl höns- eller grönsaksbuljong
60-80 g nyriven parmesan
1 msk smör
salt
3 skivor rimmad skivat fläsk per pers.
12 salviablad
1 stort syrligt äpple i tunna klyftor (oskalad) 

Skär bort rotstocken på spetskålen och skär den sedan i 2,5 x 2,5 cm stora bitar. Förväll bitarna i saltat vatten i ca 3 minuter, sila av och spola sedan i kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt.

Skala och hacka löken samt vitlöken. Stek salviabladen i smör i ca 1-2 minuter, de ska inte bli bruna. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Tillsätt en klick smör och stek äppelklyftorna däri, lyft upp dem och spara så länge. Tillsätt 2 msk olivolja till äpple- och salviasmöret och flytta det sedan till en traktörpanna eller sauteuse. Tillsätt lök- och vitlökshacket, chili samt kummin och fräs det en stund utan att det tar färg.

Tillsätt risottoriset och fräs även det tills riset ser lite glasig ut. Tillsätt ca 1 dl av det vita vinet och koka under omrörning tills det börjar bli torrt i pannan. Rör ner 1½ dl av den heta buljongen och puttra vidare tills riset har sugit upp vätskan, fortsätt med vin och buljong i ca 15-18 minuter. Salta och känn efter om riset känns rätt, dvs. har det berömda bettet.

Rör ner den väl avrunna spetskålen och låt den bli varm, fortsätt med den rivna osten och avsluta med en klick smör.  

Servera risotton toppad med de stekta salviabladen, äppelklyftorna och ev. hyvlad parmesanost. Här till passar det perfekt med stekt fläsk eller bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".