Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Grekiskt påskbröd

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 08.00

Påsk på Kreta. Gamla tandlösa tanter i svarta klänningar, precis som på vykort, procession till kyrkan och en mängd ritualer där jag fullständigt tappade bort mig redan efter en kvart. Men vad göra, när prästerna mässar och man förväntas hänga med? Jo, jag mumlade ett dussin Fader Vår i stället. Tänkte, den hör ju i alla fall hemma i kyrkan och åtminstone min konfapräst borde vara nöjd. Efteråt bjöd nyfunna vänner på en sagolik påskbuffé, där jag kände mig mer hemma. Mitt på bordet tronade ett påskbröd, med ett rödfärgat ägg i centrum. ”Det röda är symbolen för Kristi blod, för hans lidande”, sa farmor i familjen. ”Ägget symboliserar livets uppkomst, fruktsamheten”, kontrade den mer moderna svärdottern. Vilken tolkning som är den rätta låter jag bero, stiligt är det i alla fall.

Till ett stort bröd:

50 g jäst
5 dl vatten, 37°
1½ tsk salt
½ dl olivolja
1 ägg
14-15 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Till dekor:
1 ägg, kokat i rödbetsspad eller med röd karamellspad

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och ägg. Rör ner lite mjöl i taget tills du får en slät deg. Knåda den smidig på mjölat barkbord, gärna i 8-10 minuter. Täck över med plastfilm och låt jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen. Dela den i tre delar. Rulla ut till längder och gör en lös fläta. Fös ihop den till en krans på bakplåtspapper. Tryckt ner ett rött kokt ägg i mitten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225°.  Sätt in brödet ganska långt ner, sänk till 200° och grädda i ca 30 minuter, tills ytan har fått fin färg. Låt svalna på galler utan bakduk om du vill ha knaprig skorpa, under bakduk om du vill ha en mjukare yta.
Resten av året bakas brödet utan det kokta ägget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".